Prima pagină   |   Harta site-ului   |  Flux RSS    |   Contacte

Prima pagină  »  Despre Noi  »  Scurt Istoric
Scurt Istoric AO Dorinta

Asociaţia  Obştească “Dorinţa” este o organizaţie nonguvernamentală, nonprofit fondată în anul 2002 şi re-înregistrată la Primăria oraşului Călăraşi în anul 2008.

Scopul înfiinţării asociației  a fost acela de a furniza servicii de protecție, recuperare, educație, integrare, asistență socială și consiliere specifică pentru copiii și tinerii cu paralizie cerebrală infantilă (PCI), pentru familiile lor, precum și activități de prevenire a abandonului și marginalizării copiilor.

Asociaţia a fost creată de un grup de părinți, iar familiile au jucat un rol activ în dezvoltarea continuă a  serviciilor oferite, motivate fiind de nevoile în permanentă schimbare ale copiilor care creșteau.

Misiune și viziune Misiunea declarată a asociației Dorința este aceea de a crea oportunități pentru o integrare socială reușită a copiilor și tinerilor cu dizabilități din raionul Călărași, pentru ca ei să devină membri independenți ai societăţii, încurajând dezvoltarea creativităţii, descoperirea propriului potențial şi contribuind la valorificarea lor prin promovarea drepturilor de la egal la egal.Vizunea organizației este ca viața fiecărui copil să fie activă și decentă, într-o comunitate deschisă și binevoitoare (primitoare). Asociația are ca valori principale toleranța, încurajarea și grija pentru fiecare copil și tînăr, o abordare individualizată și o atmosferă de familie pe care să le ofere celor care solicită sprijinul organizației.

Membrii asociației asigură consiliere și suport familiilor copiilor cu dizabilități din raionul Călărași, dar lucrează în egală măsură cu  comunitatea, în vederea promovării unei imagini pozitive și active a persoanelor cu disabilităţi. Asociația Dorința face parte din reţeaua Umbrela Asociaţiilor de Părinţi „Anna Maria Loonen” în cadrul cărora realizează activităţi de schimb de informaţii şi experienţă, instruire, advocacy, etc. împreună cu alte organizaţii de profil din ţară.

Centrul de zi Dorința

Centrul de zi „Dorinţa” a fost deschis în cadrul unui proiect finanţat de Fundaţia Janivo, Olanda, cu suportul Asociaţiei pentru Caritate şi Asistenţă Socială ”ACASĂ”. El și-a început activitatea în casa pusă la dispoziție de inițiatorii asociației (familia Mogîldea), o construcție cu două nivele care a fost dată în arendă gratis timp de 10 ani. De-a lungul timpului, clădirea a fost modernizată, extinsă și dotată pentru a permite derularea activităților de abilitare, reabilitare, intervenție timpurie, timp liber și socializare a unor categorii de beneficiari cu vîrste foarte diferite (copii și tineri).

În prezent, centrul lucrează cu o echipă multidisciplinară alcătuită din psihopedagogi, kinetoterapeut, educator, psiholog, instructor de recuperare activă, lucrător social, operator calculatoare și o echipă administrativă (personal de conducere și administrativ, bucătar, șoferi). Centrul dispune de mijloace de transport (inclusiv un microbuz adaptat pentru persoanele cu mobilitate redusă), cu care aduce zilnic la centru un număr mediu de 25 de copii și tineri, pentru serviciile de abilitare și reabilitare.

De la 8 copii și 4 specialiști în 2002, Asociațial oferă în prezent  servicii unui număr de 65 copii și tineri, cu o echipă alcătuită din 12 persoane (psihopedagogi, kinetoterapeut, psiholog, lucrător social, instructor de recuperare activă, bucătar, șoferi)

Peste 150 de copii și tineri au frecventat Centrul Dorința în cei 15 ani de funcționare.

În perioada 2002-2014, 88 de copii din raion ar fi rămas izolați în familii și în locuințele lor, fără acces la vreun serviciu din comunitate, dacă nu ar fi existat serviciile sociale ale Asociației Dorința..

24 copii au fost pregătiți de-a lungul timpului pentru a fi incluși în grădinițele obișnuite și 48 de copii au fost pregătiți pentru școală, în cadrul centrului (2009-2016).

25 de copii și tineri ci dizabilități neuromotorii frecventează centrul zilnic.

În medie, 50 de beneficiari pe an beneficiază de serviciile de kinetoterapie și 43 de cele de logopedie.

Între 5-11 copii cu dizabilități au primit anual sprijinul centrului pentru a fi transportați la școlile lor, cu un microbuz adaptat. Un număr mediu de 60 copii beneficiază anual de transportul adaptat al centrului,  pentru a putea veni la activiățile și serviciile oferite de Centrul Dorința.

8 tineri cu dizabilități au un loc de muncă, prin mijlocirea serviciilor oferite de Centrul Dorința.

Toate cele 150 familii ale copiilor și tinerilor cu dizabilități au primit informații, consiliere și sprijin direct de-a lungul timpului, pentru aspecte legate de proceduri administrative, acces la servicii, rețeua de servicii existente, apsecte legate de creșterea și dezvoltarea copiilor, tehnici de abilitare etc.

Asociația Dorința este membră a Alianței Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități (AOPD), precum și a Asociației Organizațiilor pentru Copil și Familie.

În activitățile pe care le întreprinde, asociația se bazează pe un număr important de parteneri, colaboratori și finanțatori. Asociatia „Dorinta” are  stabilite relatii de lunga durată cu:

- Autoritățile Publice din raion,

- IM Swedesh Development Partner ,

- Fundația „Familia Sturza”,

- Keystone Moldova,

- Asociația „Acasă”,

- Fundația EST-Europeană 

- aprox. 20 agenți economici din raionul Călăraşi și din întreaga Republică

- familii și voluntari, din republică și din străinătate, care susțin activitățile asociației.  

Parteneriate formale sunt încheiate cu Consiliul Raional și cu AOFM, pentru activitățile de colaborare legate de incluziunea copiilor și tinerilor cu dizabilități.

 



Prima pagină  »  Despre Noi  »  Scurt Istoric


© 2024 DORINTA - Asociația de sprijin a copiilor și tinerilor cu dizabilități   |   Site elaborat de Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS