Prima pagină   |   Harta site-ului   |  Flux RSS    |   Contacte

Prima pagină  »  Despre Noi  »  A.O Dorinţa - Prezentare Genarală
A.O Dorinţa - Prezentare Genarală

A.O. Asociația de sprijin a copiilor și tinerilor cu dizabilități ”Dorința„ este o oraganizație non-guvernamentală foundată in 2002 de un grup de părinți ai copii cu dizabilități din Raionul Călărași.

Viziunea Asociației ”Dorința” este de a oferi o viață decentă pentru fiecare copil într-o comunitate armonioasă și primitoare.

Misiunea A.O. ”Dorința” este de a contribui la implicarea copiilor și tinerilor cu dizabilități și în siuații de risc și a familiilor lor în viața socială prin oferirea serviciilor pentru dezvoltarea abilităților de viață independentă, incluziune școlară și asigurarea oportunităților egale de participare.

Puțini copii și tineri cu dizabilități și familiile lor au alternative și oportunități de dezvoltare și încadreare în câmpul muncii. Ei sunt o categorie de persoane neglijate și marginalizate la noi în societate, atît din partea autorităților, a comunității si uneorichiar din partea propriei familii, care nu reușeste să depășească problemele și stresul de zi cu zi și să vadă potențialul unui copil cu dizabilități – mai mult se concentrează pe dizabilitatea lui.

Uneori copii și tinerii cu dizabilități nu beneficiază de tot ce ar trebui să aibă un copil sau tînăr din motivul că sursele de existență nu satisfac întreținerea acestuia, ei devenind o povară pentru părinți. De foarte multe ori, părinții prea tîrziu, iar uneori defel, nu se adresează la specialiști sau organizații / instituții specializate pentru ajutor, astfel diminuând semnificativ șansele acestora de-a se intrega în sistemul general de învățămînt, în cîmpul muncii și în viața independentă ulterior.

După 11 ani de activitate situația s-a ameliorat, dar problema încă există. La moment de serviciile noastre beneficiază 60 de copii si tineri din orașul Călărași și din 18 sate ale raionului.

Pe parcursul ultimilor ani au fost integrați 37 copii în școlile de cultură generală și 7 copii în grădinițe.

Însă mai există copii cu dizabilități în raionul Călărași, care nu sunt incluși nicăieri, stau acasă și au nevoie în acest sens de o reabilitare a sănătății, de formarea abilităților de autonomie personală, de autodeservire, de învățare, de comunicare și socializare, sarcini pe care și le asumă Asociația „Dorința” – abilitarea/reabilitarea copiilor cu dizabilități pentru a fi integrați în grădinițele de cultură generală și în cîmpul muncii ulterior.

În urma experienței acumulate, s-a observat că atunci cînd copilul cu dizabilități sau în situații de risc, beneficiază de servicii de abilitare/reabilitare, învățare și socializare mai timpuriu, el este mai devreme și mai bine pregătit să fie integrat social. Din acest motiv, Asociația”Dorința” a pus accent pe intervenția timpurie, prestarea serviciilor de reabilitare/abilitare a copiilor de la 0-7 ani. La moment de aceste servicii beneficiază 21 de copii.

De asemenea Asociaţia ”Dorinţa” planifică pentru viitor să iniţieze activităţi de antreprenoriat social în comunitate cu scopul de a crea noi locuri de muncă pentru 11 tinerii cu dizabilităţi şi cu scopul de a genera resurse financiare care să susţină în continuare serviciile speciale pentru copiii şi tinerii cu dizabilităţi din r-nul Călăraşi prestate de către ”Dorinţa”. Să extindem domeniul de activitate în direcţia susţinerii tinerilor cu dizabilităţi cu scopul participării la cursuri de formare profesională, formarea abilităţilor de muncă şi încadrării lor în activităţi de muncă .

Toată activitatea Asociaţiei „Dorinţa” face parte din efortul general al Asociaţiei „Dorinţa” de a garanta drepturile copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi din raionul Călăraşi la o educaţie incluzivă, la educaţie profesională, la muncă şi la o viaţă independentă şi decentă în societate.




Prima pagină  »  Despre Noi  »  A.O Dorinţa - Prezentare Genarală


© 2024 DORINTA - Asociația de sprijin a copiilor și tinerilor cu dizabilități   |   Site elaborat de Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS